05-02-2022
Recent heb ik MijnWinkelmoment.nl gelanceerd. Inmiddels gebruiken enkele tientallen ondernemers de software om klanten zelf hun winkelmoment te laten kiezen. In deze post vertel ik hoe je effectief van een idee tot werkende software komt. Dat lijkt vaak makkelijker dan het is. Je kunt eenvoudig dagenlang blijven programmeren, en er is altijd iets niet af. Maar wanneer lanceer je de software? Nou: zo snel mogelijk!
MVP: wat is het minimale dat waarde oplevert?
Als je iets snel wilt opzetten, dan moet je nadenken wat het meest minimale is dat waarde toevoegt voor je klant. MVP wordt dat genoemd: Minimum Viable Product. In mijn geval is het noodzakelijk dat je kunt instellen wat je openingstijden zijn. Je wilt klanten immers op voor jou passende momenten ontvangen. Kan dat niet, dan gaat het plannen fout.
Maar moet je ook een e-mail ontvangen als een klant heeft gepland? Nee. Want je kunt ook inloggen en zelf even kijken of er een reservering bij is gekomen.
Is het nodig dat ondernemers zelf hun logo kunnen toevoegen, en alle kleuren kunnen aanpassen van de site? Niet noodzakelijk. Mensen kunnen ook een afspraak plannen zonder dat de website de kleuren van jouw huisstijl heeft.
Wat veel belangrijker is: dat je klanten vanaf hun mobiel makkelijk een plekje kunnen reserveren. Meer dan 80% van de gebruikers van de tool doet dat namelijk op hun mobiel.
Maak keuzes op basis van omstandigheden
Er zijn oneindig veel ideeën. Maar om snel iets te lanceren moet je bij elke eigenschap van de software nadenken of het nodig is. Want al die kleine verbeteringen kunnen je zo maar een paar uur kosten, terwijl de software zo snel mogelijk gelanceerd moet worden! Een laatste voorbeeld: Waarom zou je een knop maken om reserveringen te kunnen verwijderen als er nog geen reserveringen zijn gepland?
Omdat er wat kosten zitten aan het opzetten van de software, en het mij tijd kost om het te maken, vraag ik een vergoeding voor het gebruik. Alleen, toen ik de tool maakte had ik nog geen BTW-ID. Maar ik wilde ‘m wel lanceren. De oplossing: gebeld met de Belastingdienst om te vragen hoe lang het duurt voor je zo’n ID hebt. Het antwoord: 10 dagen.
Dat scheelt, want dat betekent dat ik pas over tien dagen geld kan incasseren. Dat is een mooie reden om tien dagen gratis gebruik aan te bieden.
De integratie met een betalingsverwerker, Stripe in mijn geval, kan dan ook nog even wachten. Die kan dan wat later op de prioriteitenlijst. Dat kan prima als de eerste gebruikers zich hebben gemeld. Dat biedt nog een voordeel. Want als niemand zich aanmeldt, dan hoef ik ook geen iDeal-betalingsmogelijkheid te maken.
Naast dat je nadenkt over wat het minimale is dat waarde toevoegt, moet je ook de volgorde van je ontwikkeling van tevoren bedenken. Zo voorkom je dat je vooraf tijd kwijt bent aan allerlei zaken die ook later hadden gekund. Eerst valideren, en dan pas verder gaan!
Gebruikers geven je richting
Ik had zelf een lijstje met ideeën wat ik na de lancering nog zou willen toevoegen. Maar nadat de eerste gebruikers zich registreerden, kwamen ook de ideeën in mijn mailbox. Zo zag ik dat wat ik in gedachten had, niet is wat het belangrijkst was voor de gebruikers.
Neem bijvoorbeeld het reserveren. Klanten kunnen ook naar de winkel bellen. Als winkelier kun je dan hetzelfde formulier invullen als je klanten, om die telefonische reservering vast te leggen. Dat leek me logisch. En het werkt volgens de MVP gedachte. Maar dit is ook meteen de eigenschap waar mailtjes over komen. Ondernemers willen makkelijker afspraken vastleggen. En als je daar twee mails over krijgt, dan is dat meteen belangrijker dan de verfraaiing die ik zelf - niet onderbouwd - in gedachten had.
Kortom,
Veel organisaties zijn bezig met software-ontwikkeling of -implementatie. Dat duurt lang, en processen zijn complex. Maar door dingen simpel te maken kun je snel resultaat boeken. Bepaal wat minimaal waarde biedt, richt je daarop. Luister naar je gebruikers. En probeer te acteren naar de omstandigheden van het moment. Dat dat werkt hoop ik te laten zien met bovenstaand voorbeeld. Heb je vragen of gedachtes over bovenstaande? Ik ben benieuwd!
Ben jij zoekend wat A.I., zoals ChatGPT, betekent voor jouw organisatie? Met mijn workshops en presentaties maak ik AI makkelijk te begrijpen en te gebruiken.
Bekijk mijn aanbodIk ben Michel Brinkhuis. Al jaren hou ik me bezig met technologie, vooral met kunstmatige intelligentie, ofwel AI. Ik ben afgestudeerd op het opsporen van fraude met AI. Na ervaring op te hebben gedaan bij een groot softwarebedrijf, ben ik voor mezelf begonnen. Als ondernemer maak ik nu diensten waarbij AI een grote rol speelt. Met de kennis die ik zo opdoe, help ik daarnaast bedrijven om zelf AI te gaan gebruiken.
Ik geloof dat AI-tools zoals ChatGPT veel werk anders gaan maken. Misschien zie je dat nu nog niet, maar de mogelijkheden zijn groot. Wil je weten hoe AI jouw werk kan veranderen? Of hoe ChatGPT jou kan helpen? Ik laat het je graag zien. Met een workshop of presentatie help ik je op weg.
Stuur een bericht via mijn LinkedIn of vul het formulier onderaan de hoofdpagina in, en ik neem snel contact met je op.