Logo
E-mail mij

AI: de kunst van goede prompts schrijven

13-12-2022

De afgelopen kwamen ChatGPT en OpenAI veel in het nieuws. Er lijkt echt een nieuwe stap op AI-gebied te zijn gezet. Het maken van AI-toepassingen wordt met toepassingen van OpenAI namelijk heel makkelijk. Je schrijft een zin en na een paar seconden heb je een resultaat. Of het nu een blogpost, vijf pakkende titels voor een krantenartikel is of een stappenplan om af te vallen: het lijkt grenzeloos.

Deze nieuwe ontwikkeling heb ik aangegrepen om TrackToWork te maken. Een persoonlijke assistent die je helpt bij het schrijven van een sollicitatiebrief. Het is een heel praktische toepassing van AI, waarmee een vervelende taak véél makkelijker kan worden.

Is het makkelijk?
Zo’n zin die je naar een AI-model stuurt heet een prompt. De kunst zit ‘m erin dat je een goede prompt schrijft. Voor TrackToWork is het niet zo simpel als “Ik ben geduldig, leg dit uit voor mijn sollicitatie.” Je stuurt ook een aantal zinnen mee om het model te sturen zodat je een antwoord krijgt. Bijvoorbeeld op welke toon je een resultaat wilt, hoe lang het resultaat moet zijn en ga zo maar door. Dat gebeurt allemaal op de achtergrond, zodat je als sollicitant deze kennis niet nodig hebt.

Het schrijven van goede prompts is echt een “trail-and-error” klusje. Hoe beter je prompt, hoe beter de resultaten die de AI geeft. Dat is goed te visueel te maken. Op de voorpagina van TrackToWork staat een robot. Deze is via Dreamstudio ook door een AI gemaakt. Om op dit plaatje te komen had ik heel wat pogingen nodig, om een goede prompt te schrijven.

In het eerste plaatje spreekt de stijl niet aan. Vervolgens zie je een robot die niet bijster vrolijk is. Dus: prompt bijstellen om een vrolijke robot af te dwnigen. De volgende robot oogt wel vrolijk, maar ook weer niet echt enthousiast. Door continue je prompt te verfijnen, krijg je een steed beter resultaat. Met uiteindelijk het vierde plaatje - waar ik uiteraard véél meer dan vier pogingen voor nodig had.

Met goede prompts krijg je dus goede resultaten. Dat is ook het doel bij TrackToWork: door goede prompts te maken, en die via een makkelijke applicatie toegankelijk te maken voor werkzoekenden, wordt het heel makkelijk om goede teksten voor in je sollicitatiebrief te genereren.

Ontdek de kracht van A.I.

Ben jij zoekend wat A.I., zoals ChatGPT, betekent voor jouw organisatie? Met mijn workshops en presentaties maak ik AI makkelijk te begrijpen en te gebruiken.

Bekijk mijn aanbod
Michel Brinkhuis
Over mij
Lees meer over mij

Over mij

Michel Brinkhuis

Ik ben Michel Brinkhuis. Al jaren hou ik me bezig met technologie, vooral met kunstmatige intelligentie, ofwel AI. Ik ben afgestudeerd op het opsporen van fraude met AI. Na ervaring op te hebben gedaan bij een groot softwarebedrijf, ben ik voor mezelf begonnen. Als ondernemer maak ik nu diensten waarbij AI een grote rol speelt. Met de kennis die ik zo opdoe, help ik daarnaast bedrijven om zelf AI te gaan gebruiken.

Ik geloof dat AI-tools zoals ChatGPT veel werk anders gaan maken. Misschien zie je dat nu nog niet, maar de mogelijkheden zijn groot. Wil je weten hoe AI jouw werk kan veranderen? Of hoe ChatGPT jou kan helpen? Ik laat het je graag zien. Met een workshop of presentatie help ik je op weg.

Stuur een bericht via mijn LinkedIn of vul het formulier onderaan de hoofdpagina in, en ik neem snel contact met je op.