07-03-2025
Eén van de duidelijkste effecten van AI is hoe het het de snelheid van programmeren vergroot. Net 'een beetje sneller', maar vele malen sneller dan voorheen. In deze blog leg ik uit hoe het mij helpt om minder afhankelijk van Google te worden, en leg ik meteen een beperking van de nieuwste AI-modellen uit die me opviel.
Minder afhankelijkheid van Big Tech?
Zelf ben ik intensief gebruiker van Google Docs en Google Sheets. Maar door al het nieuws uit de Verenigde Staten bedacht ik dit weekend: kan ik niet hetzelfde doen, maar dan met wat minder Google? Zou ik ook minder afhankelijk kunnen worden van Google Docs?
In dit AI-tijdperk heb je dan twee opties: of je zoekt naar alternatieven, of je bouwt ze gewoon zelf. Dankzij recente berichten over Grok, de nieuwe AI van X (Twitter), leek die tweede optie verrassend haalbaar. Naar verluidt kan Grok 3 heel goed programmeren, en dat wilde ik wel eens testen.
Experimenteren met Grok en Claude
Wat me direct opviel bij Grok is de prettige toon van communiceren. Dat klinkt wellicht vreemd, maar het voelde alsof ik werkte met een collega waarmee ik beter klik, zelfs als de kwaliteit van werk vergelijkbaar is met andere AI's zoals Claude (waarmee ik doorgaans programmeer).
Deze week kostte het me nog geen vijf uur om een eerste versie van mijn eigen alternatieve Docs- en Sheets-applicatie op te zetten. Uiteraard nam ik het meteen in gebruik. Dit leverde niet alleen een praktische toepassing op, maar gaf me ook een directe inkijk in wat verschillende AI-systemen momenteel kunnen.
Een zelfgemaakt Google Sheets-alternatief
Slimmere AI is niet altijd beter
Een voorbeeld van opvallende verschillen tussen AI-versies: onlangs verscheen Claude 3.7. Mijn ervaring met Claude 3.5 is positief, dus ik verwachtte veel van deze nieuwe versie. Maar tot mijn verrassing viel Claude 3.7 tegen. Hoewel ongetwijfeld slim, heeft het de frustrerende neiging om bij eenvoudige instructies veel extra's te doen waar ik helemaal niet om vroeg. Dit kost mij alleen maar extra wachttijd.
Claude 3.5 daarentegen doet gewoon snel en precies wat ik vraag, zonder onnodig analyseren en uitdiepen. Claude 3.7 gedraagt zich soms als een uiterst slimme collega die ieder mogelijk scenario grondig wil onderzoeken, waardoor het proces vertraagt. Het lijkt erop dat AI soms zelfs té intelligent kan zijn.
Uiteindelijk heb ik de ingewikkelde vraagstukken laten oplossen door Grok. Die heeft 90% van de code opgezet. En dan wordt de laatste 10 procent gedaan door Claude, die voor een nette afronding kan zorgen. Je merkt dat Grok in staat is om de 'ingewikkeldere' logica die hoort bij zo'n Docs-applicatie te schrijven, waar Claude vaak nog vastloopt.
Mijn eigen tekst- en spreadsheeteditor
Terug naar mijn eigen toepassing. Mijn teksteditor bevat nu precies de functies die ik zelf het meest gebruik én heeft bovendien handige extra's gekregen. Bijvoorbeeld een geïntegreerde AI-functie waarmee ik direct binnen het document vragen kan stellen of zinnen snel opnieuw kan formuleren. Dit verhoogt direct mijn productiviteit.
Daarnaast heb ik een handige zoekfunctie gebouwd die me in staat stelt om direct vanuit mijn huidige document andere documenten snel te vinden. Ook is er een tabblad-functionaliteit, zodat ik moeiteloos tussen verschillende documenten wissel.
Voor spreadsheets is de oplossing eenvoudig, maar doeltreffend. Ik kan eenvoudig tabellen vanuit Excel kopiëren en plakken en simpele berekeningen zoals =A2*A7/B9 worden probleemloos uitgevoerd.
Goedkoper maatwerk dankzij AI
Wat dit voorbeeld duidelijk maakt, is dat de kosten van het maken van software dankzij AI drastisch dalen. In korte tijd kun je enorm veel bereiken. Dit zorgt er niet alleen voor dat je sneller werkt, maar het stelt je ook in staat tools exact op maat te maken. Je bouwt precies de software die je nodig hebt: niets meer en niets minder. Dat kan niet anders dan je effectiviteit sterk vergroten.
Ironisch genoeg gebruik ik hiervoor dus juist de meest geavanceerde AI-technologie, gemaakt door grote techbedrijven, om minder afhankelijk te worden van diezelfde bedrijven :)
Kun je dit ook zelf?
Betekent dit dat iedereen vanaf nu makkelijk zelf een eigen Docs-alternatief bouwt? Zover is het (nog) niet.
De belangrijkste vaardigheid die je moet bezitten, is het heel precies omschrijven van wat je wilt. Daarmee zet je de AI effectief aan het werk. Het vraagt inzicht in softwareontwikkeling, datastructuren en gebruikerservaring.
Neem bijvoorbeeld een zoekfunctie: het is onvoldoende om enkel te zeggen "maak een zoekfunctie". Je zult exact moeten specificeren hoe deze eruitziet, wat er gebeurt wanneer je typt, hoe resultaten gesorteerd worden en hoe de interactie verloopt. Dat is geen magie, maar wel een duidelijke omschrijving die kennis en ervaring vereist.
Daarnaast zul je ook nog steeds enige programmeerkennis nodig hebben. Hoewel AI veel sneller werkt en minder goede programmeerskills vereist, moet je soms toch correcties doorvoeren of technische keuzes bijsturen. Gelukkig is de drempel daarvoor een stuk lager geworden dan vroeger, waardoor programmeren met AI veel toegankelijker wordt.
Al met al biedt AI een nieuwe, betaalbare en gepersonaliseerde manier om software te maken. Met als resultaat: meer maatwerk dan ooit tevoren, tegen een lagere prijs. En voor mij: minder afhankelijkheid van grote Amerikaanse techbedrijven.
Ben je benieuwd wat AI-tools zoals ChatGPT voor jouw organisatie kunnen betekenen? In mijn workshops en presentaties maak ik het helder en help ik je om AI op een simpele manier te omarmen.
Klik hier en neem contact opMichel Brinkhuis is een AI consultant en trainer. Ik help jouw organisatie in de wereld van AI met toegankelijke workshops over ChatGPT en andere AI-tools.
© 2024 Michel Brinkhuis is onderdeel van Mixel en is ingeschreven bij de KvK onder nummer 08203936