Logo
E-mail mij

Mogelijkheden voor de toepassing van AI als gemeenteraadslid

15-05-2024

In de politiek biedt ChatGPT diverse mogelijkheden om efficiënter en effectiever te werken. Naast dat ik workshops geef over AI en ChatGPT, ben ik gemeenteraadslid. Vanuit die twee rollen kijk ik natuurlijk aandachtig naar de toepassing van AI voor politieke werkzaamheden.

Eén van de meest relevante ontwikkelingen is de uitbreiding van het zogenaamde context window. Dit context window is, simpel gezegd, het aantal karakters tekst dat een AI kan verwerken. Waar dit tot voor kort slechts een paar A4’tjes besloeg, kan AI tegenwoordig zonder problemen documenten van tientallen pagina’s “lezen” en analyseren. En dat biedt een aantal praktische mogelijkheden, die ik in dit artikel ga uitlichten.

Dit komt er in deze blog aan de orde.

  • Argumenten bedenken op basis van verkiezingsprogramma's
  • Grote stukken tekst samenvatten
  • Ondersteuning bij de controlerende taak van een gemeenteraadslid

 

Argumenten bedenken op basis van verkiezingsprogramma's
Een praktisch voorbeeld is het gebruik van ChatGPT om argumenten te formuleren op basis van een verkiezingsprogramma. Stel dat je het verkiezingsprogramma van een politieke partij toevoegt aan ChatGPT en vraagt om tien argumenten voor of tegen een bepaald onderwerp. Binnen no-time heb je een lijst met bruikbare argumenten op je scherm.

Hoewel dit nuttig kan zijn, zie ik hier zelf het risico in dat het overnemen van dergelijke lijstjes het persoonlijke element eruit haalt. Immers: als je blind vaart op AI, wat is dan jouw toegevoegde waarde?

Zoek je echter inspiratie, of aanvullende argumenten, dan is het als hulpmiddel zeker het overwegen waard. In die zin is het niet anders dan wanneer je met iemand anders van gedachten wisselt over een onderwerp, en daar nieuwe inzichten uit haalt.

Het kan ook helpen in de debatvoorbereiding, door juist met AI te brainstormen over argumenten die andere partijen kunnen aandragen (door ChatGPT te ‘voeden’ met hun verkiezingsprogramma’s). Zo kun je anticiperen op de mogelijke tegenargumenten.

Grote stukken tekst samenvatten
Een ander krachtig aspect van ChatGPT is het vermogen om grote hoeveelheden tekst snel samen te vatten. AI kan binnen een minuut tientallen pagina’s tekst verwerken en een samenvatting geven.

Hoewel deze samenvattingen niet altijd perfect zijn, kunnen ze een waardevolle zoekrichting bieden. Je moet je hierbij altijd bewijst zijn van het feit dat AI kan hallucineren: er kunnen zaken in de samenvatting staan, die niet in het brondocument staan.

Dit vraagt dus wel dat je controleert of de genoemde punten daadwerkelijk in het document staan. AI moet hierbij dus ook vooral gezien worden als een assistent die helpt met voorbereidingen, niet als een vervanger die al het werk uit handen neemt.

Ondersteuning bij de controlerende taak

Voor raadsleden kan AI helpen bij het uitvoeren van hun controlerende rol door te analyseren wat er “tussen de regels door” wordt gezegd. Dit kan inzicht geven in subtiele of verborgen informatie die anders misschien over het hoofd gezien zou worden.

Zelf vind ik dit één van de bruikbaarste toepassingen. Ik upload een document en vraag: “staan er in dit document dingen die niet 'letterlijk worden gezegd' maar wel relevant zijn voor de kritische lezer, bijvoorbeeld onzekerheden, risico's of vertragingen?”.

ChatGPT geeft dan razendsnel een lijst met aandachtspunten. Die kan ik vervolgens zelf nazoeken in het document, om ook de context erbij te lezen. En om te controleren of het daadwerkelijk zo in het document staat uiteraard. Een tip is daarbij om ChatGPT ook om paginanummers te vragen: dat zoekt wel zo makkelijk.

Zie het vooral als assistent
Hoewel ChatGPT en vergelijkbare AI-tools veel potentieel bieden voor de politiek, blijft het belangrijk ze op een bewuste manier te gebruiken. ChatGPT kan een waardevolle assistent zijn die helpt bij het verwerken van grote hoeveelheden informatie en het vinden van belangrijke punten. Echter, de menselijke factor blijft onmisbaar. Een AI kan hallucineren en zonder problemen feiten verzinnen, of argumenten bedenken die totaal niet steekhoudend zijn.

Wanneer je het ziet als een assistent die je ondersteunt in je taken, en een spiegel kan voorhouden, kan het je echter tijd besparen en helpen met betere voorbereiding.

Ontdek de kracht van A.I.

Ben jij zoekend wat A.I., zoals ChatGPT, betekent voor jouw organisatie? Met mijn workshops en presentaties maak ik AI makkelijk te begrijpen en te gebruiken.

Bekijk mijn aanbod
Michel Brinkhuis
Over mij
Lees meer over mij

Over mij

Michel Brinkhuis

Ik ben Michel Brinkhuis. Al jaren hou ik me bezig met technologie, vooral met kunstmatige intelligentie, ofwel AI. Ik ben afgestudeerd op het opsporen van fraude met AI. Na ervaring op te hebben gedaan bij een groot softwarebedrijf, ben ik voor mezelf begonnen. Als ondernemer maak ik nu diensten waarbij AI een grote rol speelt. Met de kennis die ik zo opdoe, help ik daarnaast bedrijven om zelf AI te gaan gebruiken.

Ik geloof dat AI-tools zoals ChatGPT veel werk anders gaan maken. Misschien zie je dat nu nog niet, maar de mogelijkheden zijn groot. Wil je weten hoe AI jouw werk kan veranderen? Of hoe ChatGPT jou kan helpen? Ik laat het je graag zien. Met een workshop of presentatie help ik je op weg.

Stuur een bericht via mijn LinkedIn of vul het formulier onderaan de hoofdpagina in, en ik neem snel contact met je op.