Logo
E-mail mij

Alles waarvoor ik ChatGPT deze week heb gebruikt

26-01-2024


Op de foto, gemaakt door ChatGPT: Ik te midden van alle robots die me de week door helpen :)

Deze week gaf ik een webinar voor BGNU over hoe je ChatGPT kunt gebruiken om creatievere uitvaartteksten te schrijven. En bij ROZ gaf ik aan een heel diverse groep ondernemers een workshop over hoe je ChatGPT en Midjourney kan inzetten in je bedrijf. Van een webshopeigenaar in pindakaas tot een bootcamptrainster: tijdens de workshop kwamen er bij de deelnemers veel creatieve ideeën naar boven waarvoor je AI-tools kunt gebruiken.

Zoals een foto van een bootcampterrein delen, en ChatGPT laten brainstormen welke opdrachten je met de zichtbare attributen zou kunnen doen. Of helpen duiding te geven aan de notities die je maakt als uitvaartverzorger, nadat je bij een familie bent geweest. Ik denk dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Alles wat je nodig hebt is inspiratie en kennis van de tools.

De bottom-line om er veel uit te halen is dus dat je moet weten hoe ChatGPT werkt, en het helpt als je de beperkingen kent. Zet vervolgens ChatGPT altijd in een tabblad open. Je hoeft het niet voor iets groots te gebruiken, maar het kan heel veel situaties dingen sneller voor je oplossen.

In deze blogpost neem ik je mee in alle situaties waarvoor ik ChatGPT in de afgelopen week heb gebruikt.

Vertalen & social content genereren
Voor treinreisplatform Locomocheap wilde ik een blogpost schrijven over de nieuwe boekingsperiode van de Zweedse nachttreinen. Het Zweedse persbericht liet ik vertalen door ChatGPT. Dat is namelijk één van de dingen waar ChatGPT er goed in is. Vervolgens kon ik de vertaling gebruiken om zelf een blogpost te schrijven. Je leest het goed: ik doe ook zelf wel eens wat :).

Ook heb ik het persbericht laten inkorten tot een paar regels, waarbij ik de kern van wat ik belangrijk vond aangaf. ChatGPT kan die instructies prima uitvoeren. Vervolgens heb ik er emoji aan laten toevoegen. Het geheel kan ik dan makkelijk gebruiken als inspiratie Instagram-post ter promotie van de blogpost. Het is met name een handigheidje: ChatGPT heeft vaak creatieve ideeën voor bijpassende emoji en het scheelt tijd om zelf passende emoji op te zoeken.

Een hulp bij de boekhouding

Bij het doen van mijn boekhouding liep ik er tegenaan dat ik niet zo goed begreep wat het One-stop-shop (OSS) BTW-schema van de EU betekent. Dat staat op sommige facturen van buitenlandse softwareproducten. Het is goed te weten dat je ChatGPT in principe niet om feiten moet vragen. En ook voor boekhoudkennis zou ik er zeker niet blind op varen. Maar je kunt ook zelf informatie in ChatGPT stoppen. Bijvoorbeeld een tekst van een website - gewoon kopiëren en plakken. Door wat uitleg van de site van de Europese Unie over dit OSS-schema erin te plakken, kon ik het vragen om het mij duidelijker uit te leggen. En zo lukte het me toch zelf om alle facturen van de buitenlandse AI-hulpmiddelen als Midjourney, ChatGPT, Canva en Replicate in te boeken.

Voorbereiding van mijn AI-workshops

Mijn workshops begin ik altijd met een aantal voorbeelden die zijn toegespitst op de aanwezige ondernemers. Dat trekt de aandacht, en het helpt mij om de boodschap over te brengen dat je heel snel dingen kunt creeëren met ChatGPT en Midjourney. Natuurlijk gebruik ik ook ChatGPT om mee te denken met de ideeën die ik daarbij laat zien, om zo tot een leuke social media-post te komen die ik ter demonstratie laat zien. Hiervoor zet ik ChatGPT met name in als brainstorm-tool. Ik beschrijf kort de onderneming, en vraag dan om héél veel (bijvoorbeeld 30) suggesties voor leuke - humoristische - Instagramposts. De meeste zijn niet bruikbaar, maar vaak zit er wel minstens één resultaat tussen waar je op voort kan bouwen.

Hieronder zie je het eindresultaat: een foto van Midjourney en een slogan van ChatGPT - klaar om social media te gebruiken (het was immers deze week dag van de pindakaas, en zoals gezegd was er een ondernemer met een pindakaas-webshop aanwezig bij mijn workshop).

Data-analyse van de Locomocheap-inkomsten

De inkomsten van Locomocheap analyseer ik eens in de zoveel tijd, en ik probeer daar inzichten uit te halen om de site (en omzet!) te verbeteren. De betaalde versie van ChatGPT biedt de mogelijkheid om Excel-bestanden in te laden, en die te enalyseren. Zo laadt ik bijvoorbeeld zo af en toe een overzicht met alle affilliate-commissies (die ik exporteer vanuit een ander systeem) in ChatGPT, en vraag dan om de data te verwerken en te analyseren. Zo kan ik in een paar minuutjes van een Excel (die ook wat ongestructureerde gegevens bevat) gaan naar een grafiek die de best-verdienende bestemmingen visualiseert.

De onderstaande grafiek is een beetje gecensureerd, maar voor mij levert het heel bruikbare inzichten op. Hierbij merk ik wel op dat ik zelf de data altijd anonimiseer, om te voorkomen dat ik écht gevoelige gegevens of persoonsgegevens met ChatGPT zou delen.

Een programmeerhulp die frustaties voorkomt

Ik werk daarnaast aan een maatwerk AI-tool voor een klant, die enthousiast werd over AI naar aanleiding van een eerdere workshop. Bij het programmeren loop ik regelmatig tegen dingen aan waar, die mij best veel tijd zouden kosten om uit te zoeken. Dan plak ik simpelweg een stukje code of een concrete vraagin ChatGPT, beschrijf wat ik wil dat het doet, en krijg de oplossing zo’n beetje direct op mijn scherm. Ik kan wel zeggen dat het aantal momenten dat je vastloopt met programmeren dankzij ChatGPT echt enorm afneemt. Persoonlijk is de snelheidswinst met het programmeren echt het meest waardevol van alles wat je met ChatGPT kan doen.

Even snel wat cijfers voor mij klaarzetten

Elke week maak ik een overzicht van alle advertentie-uitgaven van Locomocheap, en de bijbehorende kosten. Daarvoor moet ik wat gegevens uit een database uitvragen, en ik vraag ChatGPT dan altijd even om voor mij de timestamps (het aantal seconden sinds 1970) uit te rekenen van de afgelopen week. Die kan ik dan makkelijk kopiëren en plakken, en dan heb ik de gegevens op m’n scherm. Het is een klein handigheidje dat ChatGPT biedt, en waar ik dankbaar gebruik van maak.

Inspiratie voor titels voor een politieke blogpost

Als laatste schreef ik een aantal blogposts naar aanleiding van de meest recente raadsvergadering van de gemeenteraad van Raalte voor de politieke partij waarbij ik actief ben. Ik zocht een goede, objectieve, titel, en kwam daar zelf niet zo goed uit. De oplossing was simpel: de hele blogpost in ChatGPT plakken, en om héél veel suggesties voor een titel te vragen. Dan is het slechts een kwestie van kiezen. Zo zie je dat ook voor heel kleine vragen ChatGPT je net even het laatste zetje kan geven om je iets te laten afronden.

Tel je alles bij elkaar op, dan schiet ChatGPT eigenlijk steeds te hulp op de momenten dat je zelf zou vastlopen. En het zorgt ervoor dat sommige taken gewoon veel sneller uit te voeren zijn.

Toegift: zo maakte ik de foto die je bovenaan ziet. Het is niet altijd nodig vakkundig en uitgekiend "prompt engineering" toe te passen...

Ontdek de kracht van A.I.

Ben jij zoekend wat A.I., zoals ChatGPT, betekent voor jouw organisatie? Met mijn workshops en presentaties maak ik AI makkelijk te begrijpen en te gebruiken.

Bekijk mijn aanbod
Michel Brinkhuis
Over mij
Lees meer over mij

Over mij

Michel Brinkhuis

Ik ben Michel Brinkhuis. Al jaren hou ik me bezig met technologie, vooral met kunstmatige intelligentie, ofwel AI. Ik ben afgestudeerd op het opsporen van fraude met AI. Na ervaring op te hebben gedaan bij een groot softwarebedrijf, ben ik voor mezelf begonnen. Als ondernemer maak ik nu diensten waarbij AI een grote rol speelt. Met de kennis die ik zo opdoe, help ik daarnaast bedrijven om zelf AI te gaan gebruiken.

Ik geloof dat AI-tools zoals ChatGPT veel werk anders gaan maken. Misschien zie je dat nu nog niet, maar de mogelijkheden zijn groot. Wil je weten hoe AI jouw werk kan veranderen? Of hoe ChatGPT jou kan helpen? Ik laat het je graag zien. Met een workshop of presentatie help ik je op weg.

Stuur een bericht via mijn LinkedIn of vul het formulier onderaan de hoofdpagina in, en ik neem snel contact met je op.