Logo
E-mail mij

ChatGPT: meer dan alleen een tekstschrijver

13-06-2023

Lees je over ChatGPT, dan lees je hoe deze AI-tool gedichten kan maken, speeches kan schrijven of huiswerkopdrachten kan uitvoeren. Kijk je op LinkedIn, dan zijn er volop mensen die de ‘1000 beste prompts’ aanbieden om blogposts of advertenties te laten schrijven.

Als je alleen deze voorbeelden volgt, dan zul je denken dat ChatGPT puur een tekstschrijver is. De mogelijkheden van deze tool gaan echter veel verder, en het zijn juist die mogelijkheden die de dienst van waarde maken voor bedrijven.

Een instructeur voor ieder programma
ChatGPT is getraind op zo’n beetje alle data die je kunt vinden op het internet. Dat betekent dat ieder probleem waar je tegenaan loopt, en waar iemand eens eerder tegenaan is gelopen, waarschijnlijk met ondersteuning van ChatGPT opgelost kan worden. Voor zover het gaat over software. Denk dan aan een vraagstuk over Microsoft Excel, Zendesk of Salesforce.

Zolang de software enigszins bekend is, kan ChatGPT je ermee helpen. Je kunt je vraag in het Nederlands stellen, en de tool zal geduldig uitleggen wat je moet doen om je doel te bereiken of probleem op te lossen.

Een data-analist op afroep
Wil je gegevens laten analyseren, dan kun je ook hier de hulp van ChatGPT inschakelen. Zo kun je ongestructureerde gegevens (bijvoorbeeld de inhoud van een PDF vol cijfers) erin plakken, en die laten omzetten naar een gestructureerde Excel-sheet. Hiermee kunnen taken die je normaal veel tijd zouden kosten een heel stuk sneller uitgevoerd worden. Het grootste pluspunt daarbij is: met véél minder frustraties :)

Ga je echter data delen met ChatGPT, dan is het belangrijk dat je bewust bent van de risico’s. ChatGPT is een product van het Amerikaanse OpenAI. Je kunt ervoor kiezen, bij instellingen, dat je gegevens niet mogen worden gebruikt voor verbetering van het model, maar de meeste zekerheid heb je natuurlijk door géén gevoelige data met ChatGPT te delen. Dat betekent overigens niet dat de tool niet alsnog voor je aan de slag kan. Daarover meer in een volgende blogpost.

Een programmeur voor iedere programmeertaal
Met ChatGPT is het mogelijk om code in bijna iedere programmeertaal te laten schrijven. Je kunt zelfs een stuk code erin plakken, een vraag stellen en ChatGPT een nieuwe versie van de code laten schrijven. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken om Excel macro’s bij te werken, die ooit eens zijn gemaakt door die collega die al lang niet meer bij jouw bedrijf werkt.

Of wellicht wil je de bedrijfswebsite updaten, maar heb je geen idee hoe. Je kunt ChatGPT vragen om een stappenplan (zoals hierboven uitgelegd: een instructeur voor ieder programma), én als programmeur om de daadwerkelijke aanpassing te doen.

Slechts enkele van vele voorbeelden
We leven in een tijd waarin er krapte op de arbeidsmarkt is. Dat heeft gevolgen voor de werkdruk. Door met een creatieve blik te kijken naar de mogelijkheden die AI-tools als ChatGPT bieden kun je een deel van die krapte oplossen, daar ben ik van overtuigd. Bovenstaande voorbeelden laten dat zien. Want ze zorgen voor respectievelijk minder druk op de servicedesk van je bedrijf, vullen de vacature in van part-time data-analist (misschien had je zelfs geen budget voor deze vacature!) en kun je gedateerde code (zoals Excel-macro’s of je website) eenvoudig zelf onderhouden.

Wil je concreter ontdekken wat de opkomst van AI kan betekenen voor jouw bedrijf, en hoe je het slim kunt inzetten? Lees dan meer over mijn aanbod: de (on)mogelijkheden van AI voor jouw bedrijf.

Ontdek de kracht van A.I.

Ben jij zoekend wat A.I., zoals ChatGPT, betekent voor jouw organisatie? Met mijn workshops en presentaties maak ik AI makkelijk te begrijpen en te gebruiken.

Bekijk mijn aanbod
Michel Brinkhuis
Over mij
Lees meer over mij

Over mij

Michel Brinkhuis

Ik ben Michel Brinkhuis. Al jaren hou ik me bezig met technologie, vooral met kunstmatige intelligentie, ofwel AI. Ik ben afgestudeerd op het opsporen van fraude met AI. Na ervaring op te hebben gedaan bij een groot softwarebedrijf, ben ik voor mezelf begonnen. Als ondernemer maak ik nu diensten waarbij AI een grote rol speelt. Met de kennis die ik zo opdoe, help ik daarnaast bedrijven om zelf AI te gaan gebruiken.

Ik geloof dat AI-tools zoals ChatGPT veel werk anders gaan maken. Misschien zie je dat nu nog niet, maar de mogelijkheden zijn groot. Wil je weten hoe AI jouw werk kan veranderen? Of hoe ChatGPT jou kan helpen? Ik laat het je graag zien. Met een workshop of presentatie help ik je op weg.

Stuur een bericht via mijn LinkedIn of vul het formulier onderaan de hoofdpagina in, en ik neem snel contact met je op.