Logo

Claude: misschien wel ChatGPT’s grootste concurrent

08-07-2024

Iedereen kent ChatGPT. Het is zo’n beetje synoniem voor “AI gebruiken”. ChatGPT, van het bedrijf OpenAI, is echter niet de enige AI-tool waarmee je kunt chatten. Een grote concurrent van OpenAI is het bedrijf Anthropic. Zij maken ook een AI-dienst, genaamd Claude. In de basis werkt het precies hetzelfde als ChatGPT.

Anthropic lanceerde een paar weken geleden een nieuwe versie van Claude. Nu komen er bijna dagelijks nieuwe AI-tools bij. Maar de 3.5-versie van Claude is wel heel interessant om eens te bekijken. Want op veel vlakken werkt deze namelijk beter dan ChatGPT. Dat is bijzonder, want de AI-technologie achter ChatGPT wordt toch vaak gezien als de allerbeste.

Je kunt Claude gebruiken via https://claude.ai. Net zoals ChatGPT kun je het gratis gebruiken, zij het wel met een limiet. Dat is prima om het eens te proberen.

Claude maakt software voor je, zonder dat jij technische kennis nodig hebt
Eén van de grootste verschillen met ChatGPT is dat Claude beschikt over een concept dat ‘Artifacts’ heet. In je chatgesprek kun je vragen om bepaalde software te maken. En in plaats van dat je programmeercode krijgt die je zelf aan de praat moet krijgen, zie je de software gewoon verschijnen in de interface van Claude. Zo kan iedereen (simpele) software maken.

Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om een kleine tool te maken. Een voorbeeldje: ik heb twee lijsten, en ik wil weten welke woorden wel in de ene lijst voorkomen, maar niet in de andere lijst. Dan kan ik dat doen met Excel. Maar ik kan ook Claude vragen om zo’n tool te maken. Je moet daarvoor in de instellingen wel de 'Artificats' functie inschakelen.

Het mooie is: je hoeft echt 0 technische kennis te hebben! Je hoeft alleen maar te weten wat je wilt maken. In mijn voorbeeld, dit is mijn prompt: “Maak een tool waarin 2 invoervelden zijn. In beide wil ik een lijstje kunnen plakken met op elke regel een nieuw woord. En dan wil ik real-time zien welke woorden wel in de linkerlijst staan, maar niet in de rechterlijst.”

Ik druk op enter, en hoef minder dan een minuut te wachten. Hieronder zie je het resultaat. Een handige tool, op maat gemaakt voor mij, die ik direct vanuit de chat kan gebruiken. Ik hoef niks te downloaden of te installeren. Pure magie, toch?!

Tuurlijk zijn er kanttekeningen. Het is niet altijd even makkelijk om het resultaat ook te draaien op je eigen computer. En als je niet kunt programmeren, kun je uit de code waarschijnlijk niet opmaken of er foutjes in zitten. Maar als dat voor jouw doel niet uitmaakt, dan kun je het prima gebruiken. Zo maak je in een handomdraai handige tools die een specifieke taak voor je kunnen uitvoeren. Of, je laat Claude gewoon een spelletje maken om een beetje tijdverdrijf te hebben. Het kan allemaal.

Waarin verschilt Claude nog meer van ChatGPT?
Eén van de andere noemenswaardige verschillen tussen Claude en ChatGPT is dat het "Context window" van Claude veel groter is. Dat betekent dat het veel grotere hoeveelheden tekst kan verwerken. Claude ondersteunt een context window van 200.000 tokens, en ChatGPT 32.000. Een fors verschil. Een token is een stuk van een woord. Simpelweg ondersteunt Claude dus veel meer woorden dan ChatGPT. Inhoudelijk merk ik dat Claude beter kan programmeren, en ook prettiger Nederlands schrijft dan ChatGPT.

Sinds Claude 3.5 is uitgekomen gebruik ik eigenlijk in 90% van de gevallen Claude, en in een klein aantal gevallen gebruik ik nog maar ChatGPT.

Ontdek de kracht van A.I.

Ben jij zoekend wat A.I., zoals ChatGPT, betekent voor jouw organisatie? Met mijn workshops en presentaties maak ik AI makkelijk te begrijpen en te gebruiken.

Bekijk mijn aanbod
Michel Brinkhuis
Over mij
Lees meer over mij

Over mij

Michel Brinkhuis

Ik ben Michel Brinkhuis. Al jaren hou ik me bezig met technologie, vooral met kunstmatige intelligentie, ofwel AI. Ik ben afgestudeerd op het opsporen van fraude met AI. Na ervaring op te hebben gedaan bij een groot softwarebedrijf, ben ik voor mezelf begonnen. Als ondernemer maak ik nu diensten waarbij AI een grote rol speelt. Met de kennis die ik zo opdoe, help ik daarnaast bedrijven om zelf AI te gaan gebruiken.

Ik geloof dat AI-tools zoals ChatGPT veel werk anders gaan maken. Misschien zie je dat nu nog niet, maar de mogelijkheden zijn groot. Wil je weten hoe AI jouw werk kan veranderen? Of hoe ChatGPT jou kan helpen? Ik laat het je graag zien. Met een workshop of presentatie help ik je op weg.

Stuur een bericht via mijn LinkedIn of vul het formulier onderaan de hoofdpagina in, en ik neem snel contact met je op.