Logo
E-mail mij

Drie manieren om laagdrempelig voordelen van ChatGPT te ervaren

22-09-2023

De kans is groot dat je wel eens met ChatGPT hebt geëxperimenteerd. Maar wat zijn nu concrete toepassingen hoe je het binnen een MKB-bedrijf kunt inzetten? Die vraag komt regelmatig aan de orde tijdens de presentaties die ik geef voor ondernemers. In deze blogpost noem ik drie voorbeelden hoe je de voordelen van een tool als ChatGPT kunt ervaren, zodat je er bij allerlei taken de voordelen van kunt ervaren.

Gebruik het om te brainstormen
Een taalmodel (zoals ChatGPT) is enorm creatief. En daarom is het bij uitstek geschikt om ideeën op te doen. Wat je vaak hoort is dat mensen een keer ChatGPT hebben geprobeerd om een blogpost te schrijven, en dat die tekst dan heel erg ‘door een machine geschreven lijkt’. En dat klopt, als je heel kort aan ChatGPT vraagt om een blogpost over een bepaald onderwerp te schrijven, dan krijg je niet zo’n mooie tekst vergeleken met wanneer je een tekstschrijver zou inhuren. Hier zijn wel oplossingen voor, maar dat is voor een andere blogpost :)

Als je begint met het gebruik van ChatGPT dan kun je het goed inzetten om te brainstormen. Bijvoorbeeld: geef me 20 ideeën voor een pakkende titel voor mijn presentatie over X. Of bedenk 30 onderwerpen voor een social media post, die gaat over product X en de aanstaande herfstvakantie.

Eigenlijk moet je het een beetje zien alsof je met hagel schiet. Als je om veel vraagt krijg je veel: en de kans dat er iets bruikbaars tussen zit wordt daardoor steeds groter. Zie bijvoorbeeld het screenshot hieronder. De invoer is een paar zinnen, het aantal resultaten is groot. Niet ieder resultaat is bruikbaar, maar er zitten zeker leuke en creatieve ideeën tussen. En daar kun je dan mee aan de slag. Het mooie is dat die ideeën een stuk sneller op je scherm staan, dan wanneer je zelf met een blank vel papier een brainstorm begint.

Gebruik het om veel (verschillende) teksten te verwerken
Eén van de taken waar ChatGPT erg goed in is, is het samenvatten van teksten. Je kunt dus een paar A4’tjes aan tekst erin stoppen en vragen om een korte samenvatting in bulletpoints. Hartstikke handig wanneer je een stapel beleidsdocumenten hebt die je snel wilt doornemen, maar wanneer je niet de tijd hebt ze helemaal te lezen. Zo kun je tijd besparen door ChatGPT als je persoonlijke assistent in te zetten.

Een ander voorbeeld is dat je het kunt gebruiken om een nieuwsbrief voor je bedrijf te maken. Stel: je maakt een Google Forms-document waarmee iedereen onderwerpen voor de maandelijkse nieuwsbrief kan indienen. Je hebt dan aan het einde van de maand bijvoorbeeld acht inzendingen. De ene collega heeft een half A4'tje geschreven over de start van een nieuw project, en een andere collega heeft in 1 zin genoemd dat ze een kindje verwachten. Je kunt dan alle aangeleverde teksten in ChatGPT stoppen, samen met een format voor je nieuwsbrief, en dan laat je ChatGPT de teksten én herschrijven in dezelfde toon én zorgen dat alle onderwerpen even veel aandacht krijgen. Zo zet je het eenvoudig in als redacteur en kun je veel laagdrempeliger een nieuwsbrief beginnen voor je organisatie zonder dat het een enorme tijdsinvestering vergt.

Laat ChatGPT structuur aanbrengen

Soms heb je de behoefte om bepaalde gegevens overzichtelijk in een tabel te bekijken. Bijvoorbeeld zodat je in Excel makkelijk een bewerking kan uitvoeren. ChatGPT is in staat om grote teksten te interpreteren, en daar gegevens uit te halen. Het kan die gegevens voor je structureren, en tonen in ieder gewenst formaat. Het enige dat je hoeft te doen is de tekst in ChatGPT te stoppen, en duidelijk uit te leggen welke gegevens het uit de tekst moet halen en in welk formaat je het wilt hebben. Het mooie is: al zie jij met het blote oog geen structuur in de gegevens, ChatGPT ziet dat waarschijnlijk wel.

Neem bijvoorbeeld dit voorbeeld. Ik wil een tabel hebben van de recente vluchten die zijn aangekomen op Schiphol. Ik kopieer eenvoudig de tekst van de pagina op Schiphol en plak dat in ChatGPT. Zoals je op het plaatje ziet is het heel erg chaotisch. Maar door duidelijk te zeggen: ik wil een tabel met het vluchtnummer, status, aankomsttijd en de vertreklocatie, stuur je ChatGPT en krijg je het resultaat zoals gewenst.

Zomaar een paar tips

Dit zijn natuurlijk slechts drie voorbeelden. Voor iedere organisatie zijn natuurlijk veel meer voorbeelden te bedenken over hoe je A.I. kunt inzetten in je organisatie. ChatGPT is slechts één van de vele tools die op de markt zijn, en alleen al bij ChatGPT zijn de mogelijkheden praktisch oneindig.

Wil jij weten wat ChatGPT (en gerelateerde AI-tools) kunnen bijdragen aan jouw werk of organisatie? Dan kom ik graag in contact met je. Ik adviseer bedrijven op het gebied van A.I. en ChatGPT, en verzorg regelmatig workshops en presentaties over ChatGPT en A.I..

Ontdek de kracht van A.I.

Ben jij zoekend wat A.I., zoals ChatGPT, betekent voor jouw organisatie? Met mijn workshops en presentaties maak ik AI makkelijk te begrijpen en te gebruiken.

Bekijk mijn aanbod
Michel Brinkhuis
Over mij
Lees meer over mij

Over mij

Michel Brinkhuis

Ik ben Michel Brinkhuis. Al jaren hou ik me bezig met technologie, vooral met kunstmatige intelligentie, ofwel AI. Ik ben afgestudeerd op het opsporen van fraude met AI. Na ervaring op te hebben gedaan bij een groot softwarebedrijf, ben ik voor mezelf begonnen. Als ondernemer maak ik nu diensten waarbij AI een grote rol speelt. Met de kennis die ik zo opdoe, help ik daarnaast bedrijven om zelf AI te gaan gebruiken.

Ik geloof dat AI-tools zoals ChatGPT veel werk anders gaan maken. Misschien zie je dat nu nog niet, maar de mogelijkheden zijn groot. Wil je weten hoe AI jouw werk kan veranderen? Of hoe ChatGPT jou kan helpen? Ik laat het je graag zien. Met een workshop of presentatie help ik je op weg.

Stuur een bericht via mijn LinkedIn of vul het formulier onderaan de hoofdpagina in, en ik neem snel contact met je op.