Logo
E-mail mij

Meerdere Excelbestanden gecombineerd analyseren

16-08-2023

In deze blogpost ga ik in op een handigheid van ChatGPT voor data-analyse. Namelijk: hoe analyseer je in één keer meerdere bestanden, en krijg je een Powerpoint met grafieken als resultaat?

Open data
Als voorbeeld neem ik open data van Vektis, met zorgkosten per gemeente. Zij publiceren dit als .csv-bestanden, die je met Excel kunt inlezen. Dan heb je het over een Excelsheet met meer dan 13.000 rijen. Voor ieder jaar.

Met deze datasets kun je bijvoorbeeld de gemiddelde zorgkosten per inwoner uitrekenen, en die vergelijken tussen gemeenten over meerdere jaren. Zelf analyseren kost je waarschijnlijk wel even tijd. Sneller gaat het via ChatGPT's Code Interpreter.

Snel met ChatGPT
Hoe? Upload de bestanden, beschrijf welke gegevens je opstuurt en de vragen die je wilt laten beantwoorden. Het is zo simpel.

De analyse start heel makkelijk

Laat ChatGPT eerst een analyse doen, en de bestanden verkennen. In een volgende stap vraag je vervolgens om visualisaties en een Powerpoint. Door je vraag op te knippen, kun je het proces makkelijker tussentijds bijsturen.

Laat ChatGPT de resultaten visualiseren

Aandachtspunten bij dit soort analyses
Standaard mag OpenAI jouw data gebruiken om hun modellen te verbeteren. Wil je dit niet, dan moet je een speciaal formulier indienen met een verzoek dit niet te doen. Deel vooral geen gevoelige gegevens.

Het werkt snel, maar niet altijd foutloos. Maar... jij zelf werkt waarschijnlijk net zo ;) Doe altijd op z’n minst een steekproef op de cijfers, om te controleren dat ChatGPT met de juiste getallen rekent en probeer de stappen te volgen.

Al met al: ChatGPT kan razendsnel een analyse doen die jou veel tijd én frustraties in Excel bespaart. Hoe fijn is het dat je een dataset kunt bevragen, kunt doorvragen en antwoorden in een handomdraai laat visualiseren?

Met deze toepassingen kun je als organisatie niet alleen veel tijd besparen, maar worden ook dingen mogelijk waar je voorheen externe expertise voor nodig had.

De rol van AI in jouw organisatie
In deze blogpost laat ik een voorbeeld zien van wat je met ChatGPT kan. Het kan namelijk veel meer dan alleen teksten schrijven. Als je het op de juiste manier inzet is het enorm krachtig, en kan het veel (ingewikkelde) taken voor je uitvoeren. Ik geef organisaties inzicht in de mogelijkheden van deze ontwikkelingen. Lees wat ik voor je kan betekenen.

Ontdek de kracht van A.I.

Ben jij zoekend wat A.I., zoals ChatGPT, betekent voor jouw organisatie? Met mijn workshops en presentaties maak ik AI makkelijk te begrijpen en te gebruiken.

Bekijk mijn aanbod
Michel Brinkhuis
Over mij
Lees meer over mij

Over mij

Michel Brinkhuis

Ik ben Michel Brinkhuis. Al jaren hou ik me bezig met technologie, vooral met kunstmatige intelligentie, ofwel AI. Ik ben afgestudeerd op het opsporen van fraude met AI. Na ervaring op te hebben gedaan bij een groot softwarebedrijf, ben ik voor mezelf begonnen. Als ondernemer maak ik nu diensten waarbij AI een grote rol speelt. Met de kennis die ik zo opdoe, help ik daarnaast bedrijven om zelf AI te gaan gebruiken.

Ik geloof dat AI-tools zoals ChatGPT veel werk anders gaan maken. Misschien zie je dat nu nog niet, maar de mogelijkheden zijn groot. Wil je weten hoe AI jouw werk kan veranderen? Of hoe ChatGPT jou kan helpen? Ik laat het je graag zien. Met een workshop of presentatie help ik je op weg.

Stuur een bericht via mijn LinkedIn of vul het formulier onderaan de hoofdpagina in, en ik neem snel contact met je op.