Logo
E-mail mij

Van idee tot MVP: een uitgebreid AI-experiment (deel 1)

18-10-2023


Het eindresultaat

Ideeën. Je hebt er vaak meer dan dat je tijd hebt om ze te realiseren. Wie heeft er niet allemaal ingevingen waarvan je denkt: als ik dat programma toch eens had, dan zou me dat zoveel werk schelen. Of als ik dit zou maken, dan zou dat de volgende booking.com kunnen zijn. Ik zal niet ontkennen dat ik regelmatig zulke gedachten heb. Tot dusver is het nog niet gelukt, kan ik verklappen.

De afgelopen maanden zijn er veel AI tools op de markt gekomen, met de belofte dat we veel sneller kunnen werken. Misschien is het nu wel veel makkelijker om ideeën te realiseren. Wil je een idee valideren, dan maak je een MVP: minimum viable product. Althans, dat is het gebruik en ik ben er zelf groot voorstander van.

Met een MVP maak je een klein maar werkend prototype van je idee, zodat je kunt testen of er vraag naar is. En het helpt je om je idee verder vorm te geven. Ook ontdek je beperkingen en uitdagingen.

Iedere dag gebruik ik AI tools als ChatGPT, Claude of Midjourney in mijn werkzaamheden om kleine taken uit te voeren, waardoor ik m’n reguliere werk wat sneller gedaan krijg. Dat bevalt erg goed. Ik was alleen wel benieuwd of iets groters ook kan werken. Een idee tot leven wekken met zo veel mogelijk hulp van al die handige AI-tools.

Dit is de eerste van meerdere blogposts waarin ik je meenemen in de stappen die ik heb gezet om tot een eindresultaat te komen. Ik kan wel verklappen dat je niet met één magisch commando er bent, maar dat er wel enorm veel mogelijk is. Wil je het eindresultaat zien? Check dan www.decobrain.nl.

Het concept dat ik wil uitwerken

Het startpunt is natuurlijk een idee. Het idee voor mijn experiment is het volgende. Een dienst waar je foto’s van je huis kan uploaden, en die kan bekijken in een andere stijl. Stel dat je gaat verhuizen en je wilt de nieuwe ruimtes in verschillende stijlen bekijken om ideeën op te doen, dan kan deze dienst je daarbij helpen.

Maak een foto van de woonkamer tijdens het bezichtigen van de woning, en ervaar hoe deze in een ‘industriële’ stijl eruit ziet, bijvoorbeeld. Die stalen deur gaat er hoe dan ook wel komen, en hoe sneller je kan ervaren hoe ‘t eruit ziet hoe leuker…

De mooiste foto’s moet je kunnen bewaren en plakken op een moodboard. Dat moodboard kun je downloaden om het bijvoorbeeld op A3-formaat af te drukken. Kortom: foto uploaden, stijl kiezen en genieten van het resultaat. Best MVP, toch?


Het idee: Een bestaand interieur in een nieuwe stijl gieten

De ideeënfase

Hoewel het uiteindelijk een softwareproduct is dat ik wil maken, moeten er een aantal voorbereidende stappen gezet worden. Het moet een leuke naam hebben. Een herkenbare visuele identiteit. Pakkende teksten die het product uitleggen. Inhoudelijk moeten we het idee ook verder uitwerken. Want welke soorten ruimtes heb je in een huis, en welke interieurstijlen bestaan er allemaal? Welkom in de ideeënfase, waarbij we de niet-technische contouren van het idee uitwerken.

Een pakkende naam vinden - brainstormen met ChatGPT

Ieder project begint met het vastleggen van een domeinnaam. En vaak houdt het daarmee ook weer op. Maar dankzij AI hoeft dat niet meer, want waar je ook mocht vastlopen: ChatGPT staat altijd paraat om je te helpen met de volgende stap.

Eén van de sterkste punten van een AI-taalmodel zoals ChatGPT is dat het makkelijk creatieve ideeën kan bedenken. Zelf vind ik het een ideale brainstormpartner. Voor dit project gebruik ik het om een goede naam te bedenken.

Wat helpt is een korte beschrijving geven van de dienst, en uitleggen wat voor soort naam je wilt hebben. Je kunt bijvoorbeeld namen delen die je mooi vindt (van andere diensten bijvoorbeeld). In mijn geval vind ik het leuk als de letters AI er in voorkomen, omdat het een AI-tool gaat worden. Daarbij vraag ik om veel suggesties, 30 in dit geval. Meestal zijn er 29 totaal niet bruikbaar, maar er zit vaak wel een suggestie bij die een stapje in de goede richting is.

Op het screenshot hierboven zie je een stukje van de brainstormsessie. Zoals je ziet komen er vrij veel belabberde suggesties uit. Immers ‘MoodMechanicAI’ of ‘SfeersnAIder’ zijn nou niet echt namen die passen bij dit project. Je moet de uitkomsten van ChatGPT bij dit soort dingen op waarde weten te schatten. Er zit namelijk wel een suggestie bij die ik wel aardig vind: ‘BeeldBraAIn’. Het is nog niet wat ik zoek, maar ‘brain’ triggerde mij en daarop vroeg ik door.

Uiteindelijk zie je hier de suggestie voor ‘Decorbrain’. Leuke naam, maar zelf vind ik ‘deco’ nog beter klinken. Het eindresultaat van de brainstorm is dus gevonden: Decobrain.

De volgende stap is het controleren of de .nl- en .com-domeinnaam beschikbaar is. En dat blijkt het geval. Snel vastleggen dus, want domeinnamen waarin ai voorkomt en die nog beschikbaar zijn worden met de dag schaarser. Je zou denken dat er weleens een hype gaande kan zijn…

Visuele identiteit - plaatjes maken met Midjourney

De allereerste stap is gezet. Het idee is er, en de naam is gekozen. Een volgende stap is om iets van een huisstijl of logo te maken dat past bij deze naam. Dat kan vervolgens weer helpen met het kiezen van kleurtjes en andere elementen die bij de vormgeving van de MVP bruikbaar zijn.

Sinds kort kun je met de betaalde versie van ChatGPT plaatjes maken, via Dall-E 3. Dat geeft vaak erg mooie resultaten. Maar omdat ik tijdens mijn workshops ook vaak uitleg geef over Midjourney, wil ik mijn betaalde abonnement voor deze dienst natuurlijk niet onbenut laten. Daarnaast vind ik dat Midjourney vaak toch net wat mooiere resultaten geeft. Dus: we schakelen over van ChatGPT naar Midjourney.

Trouwens, betaal je helemaal nergens meer voor? Dan kun je gratis plaatjes maken in Bing, die onderwater ook gewoon Dall-E 3 gebruikt. Geeft prima resultaten, maar wel met een klein watermerkje.

Nu de tool is gekozen, kunnen we ‘m aan het werk zetten. Het mooist is als er wat visuals ontstaan waarin zowel iets met interieur als brain terugkomen. Het is uiteindelijk ook gewoon experimenteren met wat commando’s, en hopelijk raak je gaandeweg geïnspireerd door bepaalde kleuren of een bepaalde vormgeving.

Mijn prompt voor Midjourney is: “App icon for AI home decoration service, with brain sparks shaped like furniture. Decoration brain. Optimistic and positive design, colorful. White background.” Door een ‘white background’ te vragen komt er hopelijk een plaatje uit waarvan ik de achtergrond makkelijk transparant kan maken. Daarnaast geef ik aan dat het een positief en optimistisch kleurrijk design moet hebben. Het kost een paar pogingen, maar het resultaat dat ik uiteindelijk heb voldoet helemaal aan wat ik in gedachten heb.

De eerste suggesties geven een wat creepy gevoel, zoals dit duistere huis met een hersenpan eromheen. Niet echt de vrolijke en optimistische vibe die ik hoop dat mijn MVP gaat uitstralen. Het is wel belangrijk dat je een fijn gevoel krijgt van je nieuwe huis, natuurlijk.

Uiteindelijk kies ik voor het resultaat dat je hieronder ziet. Het bankstel staat voor het interieur en de manier waarop de ‘brains’ kleurrijk eruit omhoog komen vind ik erg leuk. De hersenen zijn niet té gedetailleerd (in tegenstelling tot bovenstaand plaatje) waardoor het een vrolijk geheel is.

Dit plaatje zal in elk geval mooi staan op de landingspagina van de applicatie. Wel had Midjourney nog een paar zwevende boeken rondom getekend, die heb ik weggegumd, want die passen er wat minder goed bij. Zo zie je ook hier weer dat je het resultaat niet één op één hoeft over te nemen, en dat je moet experimenteren om tot een mooi en gewenst resultaat te komen. Dit plaatje is niet alleen heel goed bruikbaar op de site. Het bevat ook de kleurstelling die ik later in het ontwerp van het MVP zal laten terugkomen. Zo sla je twee vliegen in één klap. En het toeval wil dat ik hier zelfs een vlieg kan slaan!

Een logo maken

Want: omdat de kleuren zo dicht op elkaar zitten, kan ik dit ook goed gebruiken om het logo mee vorm te geven. Met een foto-editor schrijf ik DECOBRAIN, en vul ik de letters met een stuk uit de kleurrijke hersenen van de gegenereerde afbeelding uit Midjourney. Een simpele oplossing om snel iets te hebben wat qua kleur meteen mooi aansluit bij de hoofdfoto op de landingspagina.

Langzamerhand ontstaan er steeds meer puzzelstukjes om de hele puzzel die het MVP is te kunnen leggen.

Niet alles lukt

Op basis van deze stijl leek het me ook mooi om icoontjes te laten maken die ik straks in de applicatie kan gebruiken. Dan is het fijn dat de icoontjes allemaal dezelfde uitstraling hebben. Helaas lukte dat niet met zowel Midjourney als Dall-E 3. Beiden hebben moeite met de vraag om zes icoontjes te maken in één plaatje. >

Mijn vermoeden dat dit zou moeten kunnen werken kwam voort uit een bericht op X waarin iemand liet zien hoe je een bewegend gifje kunt maken door om een ‘spritesheet’ te vragen. Het is namelijk heel lastig om op basis van één prompt een consistente output te krijgen als je het meerdere keren verstuurt. Een afzonderlijk commando voor ieder icoontje sturen zou geen consistente icoontjes opleveren. Daarom: als een spritesheet werkt, kan je misschien ook om een grid met 6 iconen vragen dacht ik. Dat lukte matig.

Die 6 werden er consistent negen, maar de inhoud van de icoontjes voldeed niet precies aan de wens die ik had voor de specifieke ruimtes waarvoor ik iconen wilde. Nog maar een paar maanden wachten tot de techniek verfijnd is dus, voor nu is het niet bruikbaar om deze taak uit te voeren. Overigens: los van dit hebben de icoontjes wel de vormgeving die ik voor ogen had! Dus opnieuw: als je het inzet om inspiratie op te doen, is het enorm handig.

Het begin is er

Het begin is er. De naam van de tool is bedacht, er is een logo, een plaatje voor op de landingspagina en daaruit kunnen we ook de kleuren voor de huisstijl afleiden. Het laat je hopelijk zien welke mogelijkheden moderne AI tools bieden. En dit is pas het kleine begin, want een hele webapplicatie bouwen bestaat uit best veel stappen!

In een volgende blogpost ga ik in op de verdere uitwerking van de tool. Want uiteindelijk komt er een werkende website uit, inclusief iDeal-betaalkoppeling en loginsysteem, die er ook nog heel netjes uitziet (al zeg ik het zelf).

De belangrijkste punten die je kunt meenemen uit dit verhaal:

  • Gebruik ChatGPT om te brainstormen. Geef suggesties van wat je mooi vind. Vraag om veel suggesties. De meerderheid is onbruikbaar, maar er zit vaak wel iets bij dat bruikbaar is en waarop je kunt voortborduren.
     
  • De eerste poging levert niet altijd het beste resultaat. In Midjourney kan het een paar pogingen duren voordat je iets moois hebt. Stel je prompt bij, en probeer ook gewoon meer resultaten te laten genereren.
     
  • AI kan veel, maar ook weer niet alles. Het maken van een set iconen die allemaal dezelfde stijl hebben in één poging, lukt bijvoorbeeld nog niet. Je kunt het resultaat wel gebruiken om inspiratie op te doen, en eventueel zelf in Photoshop op door te ontwerpen.

Ontdek de kracht van A.I.

Ben jij zoekend wat A.I., zoals ChatGPT, betekent voor jouw organisatie? Met mijn workshops en presentaties maak ik AI makkelijk te begrijpen en te gebruiken.

Bekijk mijn aanbod
Michel Brinkhuis
Over mij
Lees meer over mij

Over mij

Michel Brinkhuis

Ik ben Michel Brinkhuis. Al jaren hou ik me bezig met technologie, vooral met kunstmatige intelligentie, ofwel AI. Ik ben afgestudeerd op het opsporen van fraude met AI. Na ervaring op te hebben gedaan bij een groot softwarebedrijf, ben ik voor mezelf begonnen. Als ondernemer maak ik nu diensten waarbij AI een grote rol speelt. Met de kennis die ik zo opdoe, help ik daarnaast bedrijven om zelf AI te gaan gebruiken.

Ik geloof dat AI-tools zoals ChatGPT veel werk anders gaan maken. Misschien zie je dat nu nog niet, maar de mogelijkheden zijn groot. Wil je weten hoe AI jouw werk kan veranderen? Of hoe ChatGPT jou kan helpen? Ik laat het je graag zien. Met een workshop of presentatie help ik je op weg.

Stuur een bericht via mijn LinkedIn of vul het formulier onderaan de hoofdpagina in, en ik neem snel contact met je op.