Logo
E-mail mij

Wat AI het MKB kan brengen

21-06-2023

Veel taken die je ‘achter je computer’ uitvoert, gaan veranderen dankzij de opkomst van AI. Daarmee kun je de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) zien als bedreiging. Echter:

Kijk je naar de vacaturemonitor van het CBS dan zijn de cijfers als volgt. In de sector informatie en communicatie zijn er 69 vacatures per 1000 banen. In dienstverlenende sectoren (zoals zakelijke dienstverlening en financiële dienstverlening) zijn er tussen de 50 en 60 vacatures per 1000 banen. Kortom: er zijn veel vacatures en daar merk je als MKB-ondernemer natuurlijk iets van.

Een deel van die vacatures zou je kunnen oplossen door generative AI, zoals ChatGPT, slim in te zetten. Daar ben ik van overtuigd. Dat kan natuurlijk niet één-op-één. Maar in veel beroepen zitten een taken die je zou kunnen uitbesteden aan AI, of die je kunt versnellen door AI slim in te zetten. Het werkt drempelverlagend bij taken die blijven liggen, en kan veel werkzaamheden versnellen. Daarmee speel je tijd vrij, en heb je wellicht iets minder behoefte aan die extra collega.

Kijk verder dan de standaardvoorbeelden
Wat kan AI dan voor je doen? Je kunt daarbij kijken naar de ‘standaardvoorbeelden’ van AI (denk aan contentcreatie, brainstormen etc.) maar het is juist interessant wat verder te kijken. Doordat een dienst als ChatGPT ook kan programmeren kun je makkelijk stappen zetten in het automatiseren van herhalende taken. En vragen die vaak bij een ICT-helpdesk terechtkomen, kunnen vaak ook worden opgelost door inzet van AI. Geloof het of niet, maar ChatGPT heeft kennis van héél veel software. Niet alleen van Excel of Word, maar kan je ook prima helpen met vragen over specifieke software zoals Salesforce of PowerBI.

Het helpt je taken gedaan te krijgen
Sommige taken staan standaard op todo-lijstjes, maar schieten er vaak bij in. AI kan de rol van assistent uitstekend invullen, die ervoor zorgt dat je deze todo’s toch weet af te vinken.

Denk bijvoorbeeld aan het bijwerken van social media-accounts. Inspiratie opdoen kost tijd, de teksten schrijven kost tijd, en het publiceren kost je ook nog eens tijd. Met een juiste inrichting van tools kun je met gemak een opzet maken waarbij je aan het begin van de week een plan krijgt met ideeën voor je social media, inclusief een uitwerking. Je kijkt of er wat passends tussen zit, en kunt dat gedurende de week plaatsen - en misschien een klein beetje bijschaven.

Het werkt drempelverlagend
Bij sommige werkzaamheden denk je ‘Daar zou ik eigenlijk eens iemand naar moeten laten kijken’. Bijvoorbeeld die grote Excelsheet, gemaakt door een collega uit een ver verleden, waarin je eigenlijk wel wat dingen wilt aanpassen om het beter te laten werken. Het bijwerken van een pagina of menu-knop op de bedrijfswebsite. Of een data-analyse die je zou willen laten uitvoeren, maar waarvoor je eerst nog een consultancybureau moet zoeken. Als je weet hoe tools als ChatGPT werken kunnen ze je ook hier van dienst zijn. En zelfs zonder dat je gevoelige informatie met de dienst hoeft te delen.

Niet alleen kan ChatGPT je helpen met het vraagstuk, maar het kan ook heel gedetailleerd - en op een manier dat iedereen het begrijpt - uitleggen welke stappen je moet zetten om ‘t zelf te doen.

Een beetje hulp is prettig
Misschien klinkt bovenstaande interessant, maar weet je alsnog niet waar te beginnen. Dat is heel begrijpelijk, want je moet het niet zomaar zonder plan inzetten. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar je moet ook maar net kunnen inschatten wat realistisch en haalbaar is.

Maar heb je een plan, dan kun je er enorm de vruchten van plukken. Ik kan je meenemen in deze ontwikkelingen, en helpen met zo’n plan: samen kijken we naar de taken die nu veel tijd kosten. De taken waar mensen weinig energie van krijgen. De taken die nu blijven liggen. Op basis daarvan ontwerpen we een opzet hoe je juist die taken ingevuld krijgt met AI.

Wil je een keer kennismaken? Stuur dan een e-mail naar mail@michelbrinkhuis.nl.

Ontdek de kracht van A.I.

Ben jij zoekend wat A.I., zoals ChatGPT, betekent voor jouw organisatie? Met mijn workshops en presentaties maak ik AI makkelijk te begrijpen en te gebruiken.

Bekijk mijn aanbod
Michel Brinkhuis
Over mij
Lees meer over mij

Over mij

Michel Brinkhuis

Ik ben Michel Brinkhuis. Al jaren hou ik me bezig met technologie, vooral met kunstmatige intelligentie, ofwel AI. Ik ben afgestudeerd op het opsporen van fraude met AI. Na ervaring op te hebben gedaan bij een groot softwarebedrijf, ben ik voor mezelf begonnen. Als ondernemer maak ik nu diensten waarbij AI een grote rol speelt. Met de kennis die ik zo opdoe, help ik daarnaast bedrijven om zelf AI te gaan gebruiken.

Ik geloof dat AI-tools zoals ChatGPT veel werk anders gaan maken. Misschien zie je dat nu nog niet, maar de mogelijkheden zijn groot. Wil je weten hoe AI jouw werk kan veranderen? Of hoe ChatGPT jou kan helpen? Ik laat het je graag zien. Met een workshop of presentatie help ik je op weg.

Stuur een bericht via mijn LinkedIn of vul het formulier onderaan de hoofdpagina in, en ik neem snel contact met je op.