Logo

'Wegwerpsoftware': een praktisch voorbeeld van Generative UI

05-06-2024

Steeds vaker hoor ik, als voorbereiding op een workshop, dat iedereen de basis van ChatGPT al wel kent. Kun je nog wel iets nieuws brengen? Dat kan zeker, en zo’n “geavanceerd” voorbeeld van ChatGPT-gebruik laat ik je in deze blogpost zien. Namelijk: je kunt ChatGPT gebruiken om volgens het concept Generative UI software te maken.

Generative UI? Het is toch Generative AI? Beiden zijn waar. Een generative UI is een ‘user interface’ die door AI wordt gegenereerd, precies op maat voor jou. Zie het als software die wordt gemaakt en precies is ingericht op een specifieke taak die je wilt uitvoeren. Het wordt gegenereerd door Generative AI.

Je kunt het ook wel wegwerpsoftware noemen. Laat ChatGPT een stukje code programmeren, dat je alleen maar gebruikt om een taak uit te voeren. En daarna kan je de software weer weggooien, want je taak is volbracht.

Een ander perspectief op wat ChatGPT kan
Generative UI brengt, naar mijn idee, een nieuw perspectief op hoe ChatGPT ook kan ondersteunen bij taken. Namelijk: laat ChatGPT een tool programmeren. Die tool kun jij vervolgens gebruiken om de taak makkelijker uit te voeren.

Laten we het iets concreter maken. Je kunt ChatGPT vragen om een tekst te reviewen, of om een document naar een tabel te transformeren. Er zijn echter taken waarmee ChatGPT je niet direct kan helpen. Bijvoorbeeld als je een bestand met een technische opmaak (zoals een json-bestand) iteratief wilt bewerken. Of je werkt bij een softwarebedrijf, en wil makkelijk bestanden met testdata genereren.

Ik heb een bestand dat eruitziet zoals op het plaatje hieronder. Daarin wil ik allemaal aanpassingen gaan doen. Dat kan ik doen in een teksteditor, en met kopiëren en plakken allemaal wijzigingen in de structuur aanbrengen. Maar als ik een fout maak, zie ik dat niet direct.

Deze taak kan ik niet met ChatGPT uitvoeren
Het is ook nog eens veel werk, en het werkt helemaal niet overzichtelijk. Ik kan het bestand ook in ChatGPT plakken, en beschrijven welke aanpassingen ik wil. Grote kans echter dat het langzaam en frustrerend werkt.

Ten eerste moet je steeds wachten tot ChatGPT het hele bestand heeft bewerkt. Daarbij is de kans ook groot dat ChatGPT fouten maakt, met alle frustraties van dien. Daarnaast wil ik iteratief werken. Steeds iets aanpassen aan het bestand, dan de uitkomst controleren, en vervolgens weer een aanpassing doen. Dat duurt lang met ChatGPT.

Generative UI kan mij wel helpen
Ik heb dus iets anders nodig. Iets wat wel fijn werkt. Een hulpprogramma. Een programma waarin ik mijn bestand kan openen. En vervolgens met knoppen en formulieren makkelijk kan bewerken, waarbij ‘op de achtergrond’ dan steeds een nieuwe versie van het bestand wordt gemaakt. En die ‘live’ wordt nagekeken op fouten.

Precies daarmee kan ChatGPT wel helpen. Die kan een stukje ‘wegwerpsoftware’ schrijven, dat ik kan gebruiken om mijn taak uit te voeren.

Ik heb ChatGPT gevraagd om een webpagina te maken waarin ik mijn bestand kan plakken. En uitgelegd welke functionaliteit ik wil. Namelijk een formulier om elementen te bewerken, toe te voegen en te verwijderen. Daarnaast moet het bepaalde validaties uitvoeren.

Het kostte me ongeveer twintig minuten om dit door ChatGPT te laten maken. Maar vervolgens heb ik een paar uur in een fijn werkend programma het bestand kunnen aanpassen. Je ziet het op het screenshot hieronder.

Links kan ik mijn bestand plakken, en rechts krijg ik dan de 'gegenereerde user interface'. Formulieren om makkelijk de inhoud te bewerken. Wijzig ik iets in het formulier, dan wordt het bestand direct aangepast.

Ik heb ChatGPT daarbij instructies meegegeven, om het bestand ook inhoudelijk te controleren. Als ik een foutje maak, dan zie ik direct een rode foutmelding in het scherm en kan ik het oplossen. Dat zie je hieronder. Ik heb ‘frequencie’ verkeerd geschreven, en daardoor gaat een verwijzing stuk. Dat wordt meteen in het rood getoond als foutmelding, terwijl ik het typ.

Eén van de aanbevelingen is om ChatGPT eerst te laten nadenken, en daarna pas te laten programmeren. Dat zie je op de afbeelding hieronder. Dat is een stukje van het ‘plan van aanpak’ van ChatGPT, zodat het op een rijtje zet wat het precies moet programmeren. Uiteraard is ook dit een iteratief proces. Ik heb meerdere keren om een aanpassing moeten vragen.

Hieronder zie je een overzicht van mijn aanbevelingen wanneer je ChatGPT wilt gebruiken om een hulpmiddel voor je te programmeren. Je zult merken dat ChatGPT je instructies erg letterlijk neemt. Ben jij onduidelijk over bepaalde functionaliteit, dan is de kans groot dat ChatGPT je verkeerd begrijpt.

Begin klein, en bouw van daaruit voort. Denk heel goed na over wat de ‘minimale’ functionaliteit is die de tool moet krijgen. Werk iteratief, maar denk daarbij zelf goed na over hoe ChatGPT de iteratie moet uitvoeren.

Gebruik een CSS framework, zoals Bootstrap of Tailwind, zodat ChatGPT minder code hoeft te schrijven om de opmaak te doen. Minder code = minder kans op fouten.

Een ander perspectief op ChatGPT bevragen
Het voorbeeld in deze blogpost is misschien vrij technisch. Je kunt het echter in veel meer situaties gebruiken.

De voornaamste boodschap die ik wil overbrengen is dat het soms een perspectief is van welke vraag je stelt. In dit geval laat ik mijn daadwerkelijke taak niet uitvoeren door ChatGPT. Maar ik gebruik ChatGPT wel om een hulpmiddel voor mij te maken, waardoor ik zelf mijn taak fijner en sneller kan uitvoeren.

Toekomstbeeld
Trek je deze lijn voort richting de toekomst, dan zie ik voor me dat je over een tijdje je taak beschrijft. Dat AI vervolgens een hulpmiddel voor je programmeert en dat ergens voor je klaarzet. Zodat je ook zonder technische kennis van ‘wegwerpsoftware’ gebruik kunt maken.

De user interface wordt gegenereerd door AI, precies op maat zodat het aansluit bij jouw behoefte, en staat voor je klaar zodat je het direct kunt gebruiken. Dan kan het concept ‘Generative UI’ voor iedereen waardevol zijn. Het is echter geen toekomstbeeld meer, het is alleen vooralsnog weggelegd voor degenen met een beetje technische kennis.

Ontdek de kracht van A.I.

Ben jij zoekend wat A.I., zoals ChatGPT, betekent voor jouw organisatie? Met mijn workshops en presentaties maak ik AI makkelijk te begrijpen en te gebruiken.

Bekijk mijn aanbod
Michel Brinkhuis
Over mij
Lees meer over mij

Over mij

Michel Brinkhuis

Ik ben Michel Brinkhuis. Al jaren hou ik me bezig met technologie, vooral met kunstmatige intelligentie, ofwel AI. Ik ben afgestudeerd op het opsporen van fraude met AI. Na ervaring op te hebben gedaan bij een groot softwarebedrijf, ben ik voor mezelf begonnen. Als ondernemer maak ik nu diensten waarbij AI een grote rol speelt. Met de kennis die ik zo opdoe, help ik daarnaast bedrijven om zelf AI te gaan gebruiken.

Ik geloof dat AI-tools zoals ChatGPT veel werk anders gaan maken. Misschien zie je dat nu nog niet, maar de mogelijkheden zijn groot. Wil je weten hoe AI jouw werk kan veranderen? Of hoe ChatGPT jou kan helpen? Ik laat het je graag zien. Met een workshop of presentatie help ik je op weg.

Stuur een bericht via mijn LinkedIn of vul het formulier onderaan de hoofdpagina in, en ik neem snel contact met je op.